Hvordan besejrer du bakkerne?

Hvordan besejrer du bakkerne (og konkurrenterne) til fx Helvede i Nord 2011?

Mange løbere frygter bakker, som dem de vil stå overfor under Helvede i Nord 2011. Det vil altid være hårdere end flad vej, men det kræver også en anden teknik. Man skal ikke forsøge at holde en jævn fart, men lade terrænet bestemme, hvor man skal sætte tempo.

En god sluttid handler selvsagt om gennemsnitshastighed, men når vi taler halvmaratondistancen og især en så krævende rute som Helvede i Nord, så kan langt de fleste ikke bare give den fuld gas hele vejen. Man bliver med andre ord nødt til at prioritere sine kræfter.

Mange løbere giver den fuld gas, når de føler de går lidt ned i tempo på vej op ad en bakke. Det er jo ret beset også det, der sker, men er den mest fornuftige løsning, at sætte farten op? Man kan blive opildnet til det, fordi man ser sit snit til at overhale, men jo stejlere bakken er jo mindre vinder du ved at prøve at løbe hurtigere op ad den. Er bakken rigtig stejl, så kan det sågar betale sig at gå op, så er der nemlig kræfter til at give den fuld fart på vej ned.

I den forbindelse skal du også tænke på, at der ikke kun er tale om én bakke, men at du skal holde den højeste gennemsnitsfart over alle bakkerne for at få den bedste tid, derfor er det vigtigt at bruge kræfterne rigtigt. Dette er også værd at have i mente under et løb, som fx Skovmaren.

Hjemmeopgave: Næste gang du er ude og løbetræne, så prøv at se om det er hurtigst (og mest effektivt) at den fuld gas op ad bakke, eller løbe i et mere moderat tempo op og så give den fuld hammer ned.

Leave a Reply

*