Archive for September 2011

Meditationsløb – Sådan kommer du i gang

Find roen med meditationsløb

Efter en lang dag på arbejdet føles kroppen tung og træt, hovedet er fyldt med tanker, to-dos og bekymringer. Jeg er tit blevet holdt ubarmhjertigt fast af sofaen, når jeg er trådt ind af døren efter sådan en dag. Men de fleste kan nok nikke genkendende til, at man ikke føler sig mere frisk eller veltilpas efter at være kollapset i sofaen og have set lidt TV. Det er fordi kroppen og sindet har brug for det modsatte, nemlig bevægelse.

En god løbetur efter en hård arbejdsdag klare hovedet og revitalisere kroppen, og vil du tage det skridtet videre, så kan du forsøge dig med meditationsløb. Meditationsløb er egentligt ikke noget nyt fænomen, men det er måske mere aktuelt i dag end på noget andet tidspunkt i historien.

De fleste tænker på meditation som noget man gør siddende i lotusstilling på gulvet. Sandheden er at man hverken behøver at folde sig selv sammen i lotusstilling, sidde på gulvet eller overhovedet sidde stille for at meditere.

Med meditationsløb kan du få en pause fra den evindelige tankestrøm en travl hverdag fremkalder, du kan lære at mærke din krop og blive mere opmærksom på, hvordan den har det. Jeg bruger det meget til at forebygge skader / tage dem i opløbet og til at tilrette min løbestil. Meditationsløbet opøver også din koncentrationsevne, så har man det bare godt bagefter.

Hvordan du kommer i gang med meditationsløb

Løb i et tempo, så du føler du kan forsætte i flere timer. Det er ret langsomt for de flestes vedkommende, og man skal faktisk lige overvinde sig selv lidt, hvis man er vant til at give den gas. Jeg foretrækker at gøre det steder, hvor der ikke er alt for mange andre løbere, så man ikke føler sig presset til at øge tempoet, når man bliver overhalet en den ene supermotionist efter den anden. Det kan som sagt godt være lidt svært ved i begyndelsen.

Når du løber afsted i et langsomt tempo, så kommer du ind i en naturlig repetitiv rytme. Nu kan du så vælge at fokusere på specifikke dele af din krop, dine bevægelser, sanseindtryk eller dit åndedrat. Du kan fx fokusere på din landing eller dit afsæt eller bare på hvordan underlaget føles. Det er særligt tydeligt at mærke underlaget, hvis man benytter barfodsløbesko, men så kan man til gengæld i den første lange tid ikke løbe så langt.

Bøger om løb og meditation

Der er et hav af bøger om meditation og løb. Det er selvfølgelig langt fra alle sammen der er lige gode. Vi har lagt et par af dem, som vi synes er værd at læse i Løbeshop.

Rude Skov O-løb

Rude Skov O-løb

Mente du “Rude Skov og løb”
Rude Skov er den største skov tæt på København, og her er der rige muligheder for at løbe orienteringsløb. Der bliver ofte arrangeret trænings o-løb i Rude Skov. Du kan finde ud af hvor og hvornår på Østkarrusellens løbsoversigt.

Vil du løbe orienteringsløb, når det passer dig, så opstiller Søllerød Orienteringsklub og OK Øst en o-løb træningsbane som bliver ændret hver 14. dag. Du kan købe kort til 14-dages banen og dit eget Rude Skov o-løb hos halinspektøren i Holtehallen eller prøve at ringe til klubhuset på 48174590. Posternes placering kan du finde to steder: I kortskabet lige udenfor mændenes omklædning i Holtehal 1, som du finder i stueetagen på bagsiden af hallen og på “bjælkebrændeskuret” (nordenden) ved Naturskolen, Biskop Svanesvej 50, Birkerød. Se mere om placeringen af 14-dages banens kortskabe. Så er der kun tilbage at tegne banen ind og komme afsted.

Udstyr til orienteringsløb

Når du skal ud og løbe orienteringsløb, så vil jeg anbefale at medbringe et kompas og tage noget fodtøj på, der egner sig til at løbe i terræn, fx terrænskoen Salomon XA Pro. Du kan dog sagtens begynde i et par almindelige løbesko, og så kan man altid geare op, hvis det fanger ens interesse. Hvis du har tænkt dig at løbe ind gennem terrænet, så kan jeg også anbefale både langærmet løbebluse og lange bukser.

Yaktrax – Vinterpigge til løbeskoene

Yaktrax – Sådan står du fast til vinter

Nu er vinteren igen på trapperne, og det kan derfor være en god ide allerede nu at tænke på at få indkøbt pigge til løbeskoene, så du kan stå fast i sne og is. Det kan volde betydelige problemer at få afviklet sin løbetræning ordentligt, når parker, skove, gader og stræder er dækket af stampet sne og is. Jeg kan derfor anbefale, at du anskaffer dig nogle Yaktrax-”pigge” til dine løbesko.

Den amerikanske producent Yaktrax laver ”traction devices” (kan nok bedst oversættes som fodfæste-anordninger), som du kan påmontere direkte på dine løbesko. Du behøver altså ikke særlige sko, men kan bare påmontere dine Yaktrax, når der fare for at ligne Bambi ude på de isglatte gader.

Yaktrax - Vinterpigge til løbesko

Yaktrax kan monteres direkte på dine normale løbesko

Bestil dine Yaktrax i god tid

Når først sneen vælter ned, så er det surt at gå og vente på sine “pigge”, så man ikke skøjter rundt på sine løbesko. Du kan bestille Yaktrax i Løbeshop. Det er Amazon der står for det praktiske med fragt og logistik, og for betalingen, så du er garanteret hurtigt og sikkert at få dine varer leveret til hoveddøren. Du bestiller fra UK, så der kommer ikke ekstra moms eller afgifter på dit køb.

Er trailsko en bedre løsning end Yaktrax?

Hvis det du har brug for er at kunne få fast på mudrede skovstier og i almindeligt ikke bundfrossent terræn, så er et par trailsko nok en bedre løsning end et par Yaktrax. Jeg bruger selv Salomon XA Pro, som er et par glimrende trailsko. Jeg bruger dem både til almindeligt terrænløb og orienteringsløb.

Styrketræningsprogram for løbere

Hvilke styrketræningsøvelser skal du lave som løber?

Et godt styrketræningsprogram kan hjælpe dig til at forbedre dit løb. Nu er spørgsmålet så hvilke øvelser du skal lave. Styrketræning kan hjælpe dig med at styrke de muskler, der sikrer stabilitet og korrekt positur. For langdistance løbere er dette ekstremt vigtigt, da man mister meget af effektiviteten i sit løb, hvis disse muskler ikke kan udføre deres opgaver.

Du kan både lave øvelser med din egen kropsvægt eller bruge fx kettlebells. Jeg laver selv en række både statiske og dynamiske ryg- og maveøvelser med egenkropsvægt, og du kan også glimrende lave lunges og squats. Disse øvelser egner sig også glimrende til kettlebells.

Kettlebell øvelser til løbere

Der er en række kettlebelløvelser, som du kan have stor glæde af som løber.

En klassisk kettlebell øvelse er turkish get-up, som træner både stabilitet og coremuskler.
En anden god helkropsøvelse er squat, som bl.a. hjælper med at holde benmusklerne balanceret. To gode øvelser som jeg vil anbefale du inkluderer i dit styrketræningsprogram som løber er kettlebell swing og snatch. De træner hoften, den nedre ryg, baller, baglår og core.

Lunges træner den fremadrettede bevægelse du laver som løber, hvilket jo er en ret essentiel del af det at løbe. Du kan lave lunges med og uden kettlebells.