Intervaltræning

Intervaltræning er en uundværlig del af et seriøst løbetræningsprogram.

Intervaltræning går ud på at løbe hurtigt over kortere distancer. I træningen til fx ultraløb foretrækker jeg 400m og 800m intervaller, og en sjælden gang i mellem 200m intervaller.

Udholdenhedstræning flytter din mælkesyregrænse og de lange løbeture hjælper dig til at løbe mere effektivt og bruge den energi du har i kroppen bedre. Intervaltræning hjælper dig derimod med at udvide din kapacitet og forbedre din løbestil, eftersom man ikke render og dasker med arme, fødder og ben, når man bevæger sig af sted i dette tempo.

Start med 4-6 gange den valgte distance og hæv det langsomt til 10-12 gange. Det er vigtigt, at du tænker på intervaltræningen som en del af din samlede træningsmængde, og ikke øger træningsintensiteten for hurtigt. Personligt træner jeg maksimalt intervaltræning 2 gange om ugen.

Vær også varsom med at give den 100% gas. Det skal man også gøre en gang imellem, men det er voldsomt belastende for kroppen, og hvis man gør det for tidligt eller for meget, så løber man ofte ind i skader.

Hvordan gennemføres selve intervaltræningen

Intervallerne er ens, hvis man vælger at løbe fx 6x 800m, men pausen mellem intervaller kan gøres på forskellige måder. Den klassiske er at stoppe op og vente 2-4 min (prøv at komme ned på 120 pulsslag i minuttet) og så løbe igen. Jeg foretrækker dog at jogge meget stille og roligt inde mellem intervallerne (stadig en fastsat tid), da jeg synes det giver en bedre restitution, og så slipper man for at stå og blive kold.

Det kan være rigtigt svært at tage sig sammen til at løbe intervaller alene. Her er et GPS-ur en helt fantastisk makker. Det fortæller dig, hvornår du skal starte, det sørger for, at du stopper igen efter præcist 400m eller hvad du nu har bestemt dig for.

Alternativ intervaltræning

Hvis du ikke gider løbe de faste intervaller, så kan du prøve med lidt fartleg i stedet. Fartleg er fuldstændigt ustruktureret intervaltræning. Du sprinter frem til næste lygtepæl eller løber hurtigt rundt om den næste sø. Det handler bare om at variere sin hastighed og have det sjovt.

Leave a Reply

*