Længde på træningspause

Hvor lang skal en træningspause være?

Der er tre grundlæggende former for træningspauser restitutionspausen, ferie-/travlhedspausen og motivationspausen. Man skal selvfølgelig gribe dem lidt forskelligt an, men der er også mange lighedspunkter.

Restitutions-træningspausen

Når man lige har været ude og flække igennem, som de nykårede Ironmen i Challenge Copenhagen her i søndags, så hverken kan eller skal man træne hårdt i tiden derefter. Kroppen skal have lidt tid til at reparere sig selv, men det betyder ikke nødvendigvis, at man skal ligge helt stille. En restitutions-træningspause kan derfor med fordel inkludere et par restitutionsløb, hvor man bare lige er ude og varme benene op. Løb meget langsomt, løb ikke for langt og stræk ud bagefter.

Lidt let træning kan faktisk hjælpe en med at restituere hurtigere, fordi man hurtigere får arbejdet affaldsstofferne ud af musklerne. En anden vigtig ting er, at man bibeholder en træningsrutine, der gør det lettere at øge træningsintensiteten, når kroppen er klar igen.

Ferie-/travlhedspausen

Et stort problem med ferie og travlhed er, at man kommer ud af den daglige rutine, og det er lidt for besværligt at passe et ordentligt træningspas ind. Kodeordet her er, at lidt træning er bedre end ingen træning. Sidder man helt stille, så går det hurtigt ned af bakke. Det kan tage lang tid at kæmpe sig tilbage til sin gamle form efter bare 14 dage uden træning.

Du bør derfor satse på vedligeholdelsestræning, altså kortere og måske knap så hårde træningspas i den svære periode. Derved bibeholder du nogenlunde din grundform og træningen forbliver en naturlig del af din hverdag.

Motivationspausen

Motivationspausen indtræder tit umiddelbart efter restitutionspausen, når kroppen er kommet ned i tempo, og det mål der har fyldt hele ens horisont er nedlagt og besejret. Man gider fx bare ikke mere af den fokuserede og strukturerede løbetræning.

Den bedste måde at håndtere en motivationspause på er tit og ofte at træne lidt ustruktureret og ikke for hårdt, lave nogle forskellige ting og have det sjovt med træningen. Prøv ligesom ved ferie/travlhedspausen er bibeholde en træningsrutine, så turen tilbage ikke bliver alt for lang, når motivationen er der igen.

Leave a Reply

*