Glem ikke mobilitetstræningen

Mobilitetstræning for løbere

Mobilitetstræning er en vigtig del af ens træning som løber og de fleste andre sportsgrene. Min mobilitetstræning har primært til formål at reducere mine idrætsskader. Mobilitetstræning kan med fordel kombineres med træning af core-muskulaturen i den daglige træning, således at du både får trænet stabilitet og mobilitet.

Hvis du er en erfaren løber, så kan du sikkert nikke genkendende til at bedst som træningen bare køre og man føler sig i kongeform… Bam!… så sidder overbelastningsskaden der. Det er ofte knæet, lænden, lyske eller lægmusklen den er gal med for mit vedkommende.

Når du træner hårdt, så bliver du også mere stiv/forkortet i musklaturen i og omkring de områder, der er nævnt ovenfor, og så kommer skaderne. Der er skrevet mængder af videnskabelige artikler om dette emne, og det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad man skal og ikke skal. Jeg vil derfor heller ikke hævde at have patent på sandheden, men jeg kan fortælle dig lidt om, hvad jeg synes virker.

Mobilitetstræning i praksis

Mobilitets er ledets evne til at bevæge sig fra yderposition til yderposition. Det kræver både muskelkraft (på den ene side) og fleksibilitet (på den anden side), hvor fleksibilitet bare er en muskels evne til at strække sig. Prøv derfor både at inkludere statiske (almindelig udstrækning) og dynamiske øvelser (dynamiske skift mellem forskellige yderpositioner) i din mobilitetstræning.

Når du går i gang med mobilitetstræning, så sørg for at gøre det regelmæssigt, det er det der giver effekten. Det er således langt bedre at lave 5-10 minutter pr dag, end at give den gas i to timer hver 14. Dag. Du skal som hovedregel bruge mest tid på de øvelser, der ikke falder dig lettest. Det er formodentligt der, du har de største problemer.

Her er lidt tips til, hvad du kan kigge efter med hensyn til øvelser. Mobilitet i hoften og nedre ryg er essentielt, så prøv at søge på ”hip mobility”, ”lower back mobility”, etc. på Youtube og prøv dig lidt frem. Det kan hjælpe med problemer med knæ, læg, lyske og ryg. Særligt i forhold til lyske og nedre ryg, så kan du også prøve ” mckenzie exercise”. Mckenzie øvelsen hjalp mig af med min lyskenskade.

Leave a Reply

*